Minimal art a nyílászáró-tervezésben

A minimál stílus az intellektuális ember egyik kedvelt stílusválasztása. A stílusra jellemző a „tiszta” érzet, minden mellékes, zavaró díszítést száműz. Lehet rejtélyes, hűvösen kimért, tartozkodó vagy szabadságszerető.

A minimállal való játék komoly odafigyelést igényel. A különböző funkciójú helyiségek egybenyitásával létrehozott nagyvonalú terekben a szem szabadon futhat végig minden apró részleten. Ennek a stílusnak alapvető eleme a harmónia. Nagyon fontos, hogy a legapróbb tárgyak is együtt éljenek a berendezés többi darabjával.

beolvass0041

Homlokzati és beltéri nyílászárók esetében is igazak ezek a megállapítások. Semmi fölösleges díszítőelem, egyenes vonalak, visszafogottság, a fa nyílászárók természetes egyszerűsége és melegsége jellemzi a minimal art stílusú ajtót, ablakot. Együtt él az épülettel, mellyel egymást erősítik, de önmagában a nyílászáró nem uralja a teret.

A minimál mint lakberendezési stílusirányzat Olaszországból indult, szellemi elődje a hatvanas években teret hódító minimal art (minimális művészet). A kifejezést először Richard Wollheim használta 1965-ben.


A minimál vagy racionális stílusirányzat csakis a tiszta formák és a rend révén igyekszik elérni az ember által vágyott harmóniát. Ezt olyan módon igyekszik elérni, hogy a mintákat vagy a formákat a térben ritmikusan megismétli, azokat sorba állítja, ezzel is figyelmeztetet arra, hogy a rendezettség életünkben és magunk körül nem csak óhaj, hanem valóság is kell, hogy legyen.


A térigényes stílus megköveteli a berendezési tárgyak közötti üres felületeket és a bútorok levegős elrendezését. Az ilyen térben elhelyezett minden más formai világot képviselő tárgy azonnal kirívó lesz, szinte üvölt, de ugyanezt eredményezi az összevisszaság, vagy a berendezések rendezetlensége is. A használati tárgyak szinte leltár szerinti elhelyezése kötelező.


A nagy, üres terekben különösen fontos szerep jut a természetet képviselő virágoknak és zöldnövényeknek. A szobák hangsúlyos pontjain az egyszerű formájú, üveg-, vagy fémvázákban, virágtartókban biztos érzékkel elrendezett zöldek méltó díszei e puritán világnak.